Bert och ungdomsarbetslösheten

Alltså, det är inte ofta jag håller med Bert Karlsson, men nu måste jag faktiskt säga att han har rätt. I alla fall till viss del. Han menar i en artikel på Aftonbladet att dagens ungdomar är alldeles för lata och hellre går arbetslösa än jobbar, om de inte får en roligt jobb med hög lön på en gång. Och det är väldigt sant, ungdomsarbetslösheten är skyhög i Sverige, och varför det? Inte för att det inte finns jobb, det finns massor med jobb, det är bara ingen som vill ha dem. Nej självklart ska man inte nöja sig med vilket skitjobb som helst, där man blir behandlad som en slav och knappt får ta rast och inte tjänar någonting. Men man kan inte heller vara kräsen och strunta i ett jobb bara för att arbetstiderna inte passar, eller man tjänar för dåligt, eller det är ett tråkigt jobb. Här i stan finns det massor med folk som går arbetslösa och bara väntar på att de ska få jobba lite på LK, så de tjänar massvis med pengar, istället för att ta ett jobb, där de kanske inte tjänar lika mycket, men istället kan få möjlighet till en fast tjänst. Och vad är det egentligen för fel med ett städjobb? Jag har jobbat på alla möjliga ställen och tjänat olika mycket pengar. Vissa ställen har jag trivts på och andra inte. Jag jobbar ju för sjutton på en bensinmack nu.

Visst vill man ha ett roligt jobb, och visst vill man tjäna pengar, men man kanske får nöja sig med något lite sämre ett tag. Man behöver ju inte stanna där hela livet. Och det är väl ändå bättre att tjäna sina egna pengar, än att bo hemma hos sina föräldrar i väntan på det perfekta jobbet? Hur ska man egentligen kunna veta vad som är det perfekta jobbet om man inte har testat olika saker? Vem vet, det där jobbet som du verkligen inte ville ha, det kanske blir det roligaste jobb du någonsin haft.

Det är bra att man har höga krav och strävar högt, men alla måste börja någonstans, och tyvärr är det sällan du får ett toppjobb på första försöket. Med lite erfarenhet i bagaget är det sedan lättare att komma dit just du vill. Men självklart ska du inte låta någon utnyttja dig på vägen dit.

Självklart gäller detta inte alla ungdomar och jag vet inte om det är värre nu än det var förr. Det är väl bara det att man inte har råd att vara lika kräsen längre eftersom det inte finns lika mycket jobb nu som tidigare.



Jenny säger; sträva högt och var kräsen, men om du vill nå till stjärnorna kanske du får börja på marken först.

Kommentarer
Postat av: Steinalbertine

I came upon this site a while back, I love it. It is great for anyone who interested in this subject. It is in my favorites. Thanks, you done a superb job!

2011-01-27 @ 08:38:00
URL: http://steinalbertine.blogetty.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0